Tuesday , January 19 2021
Home / Ethereum / Bitcoin kopen met geleend geld: slim? – BNR Nieuws

Bitcoin kopen met geleend geld: slim? – BNR Nieuws

Vorige week ging het nog over Microstrategy, dat 400 miljoen wilde lenen om bitcoinz te kopen. Het werd 650 miljoen en er volgde een hele discussie onder crypto-enthousiasten over de vraag of je bitcoins moet kopen met geleend geld.

Bitcoin kopen met geleend geld: slim?

BNR

Zelfs de bedenker van Ethereum bemoeide zich ermee: Vitalik Buterin, een godheid onder cryptofans. Hij twitterde: ‘Ik zou niemand aanbevelen een persoonlijke lening aan te gaan om ether te kopen.’ En hij vertelde erbij hoe hij er financieel voorstond toen hij zeven jaar geleden Ethereum begon: ‘ik had maar een paar duizend greenback op de financial institution en een halve bitcoin. Toen heb ik die bitcoin verkocht om zeker te zijn dat ik niet blut zou zijn als de bitcoin naar nul zou gaan.’ Dus Vitalik is alvast tegen.

Luister terug | Crypto Replace | Ook de bodem was nog nooit zo high

Peter McCormack, de maker van de populaire podcast What Bitcoin Did, heeft zo’n 90.000 volgers en was heel openhartig, even aannemend dat het allemaal waar was: Hij zag bij het wakker worden dat Bitcoin was gedipt, leende onmiddellijk on-line 46.000 greenback tegen bijna eight procent om 2,5 bitcoin te kopen. Zolang bitcoin jaarlijks meer stijgt dan dat proportion, zit hij in de plus. De diversiteit van de reacties was erg grappig: mensen die hem voor gek verklaarden, anderen die het rentepercentage aan de hoge kant vonden, tot en met medestanders die hem feliciteerden of zelfs vroegen waarom hij niet meer had geleend.

Luister terug | Crypto-registratie DNB komt tergend traag op gang

Dan was er nog een enquête onder bitcoininvesteerders, die uitwijst dat de helft verwacht dat over tien jaar Bitcoin niet méér waard zal zijn dan nu. En dat zou jammer zijn voor Peter McCormack. De enquête is gedaan door miningbedrijf Genesis. Dat is een verrassende uitkomst; crypto-nieuwssite Cointelegraph noemde het zelfs een ‘shock survey’ dat juist mensen die hun geld in Bitcoin steken zulke bescheiden verwachtingen hebben. Al moet je je bij enquêtes altijd afvragen wie de respondenten waren en hoe ze zijn geselecteerd. Het bedrijf dat de enquête hield is daar niet zo duidelijk over en vermeldt alleen dat het er duizend waren.

En in dit geval is ook de vraag wannéér de vraag is gesteld. Twee maanden geleden was btc half zoveel waard, dus misschien verwachtten de respondenten wel 100 procent in 10 jaar. Kijk je naar de cijfers dan zie je dat ook de helft niet meer dan 20 procent van zijn spaargeld in crypto heeft gestoken – 1/three zelfs minder dan 10 procent. Als je het moet verklaren, lijkt het er toch op dat veel mensen geld in Bitcoin steken omdat je maar nooit weet, en zonder overspannen verwachtingen.

Grayscale

Dan is er nog Grayscale, dat tien cryptofondsen heeft, waarvan Grayscale Bitcoin Belief de grootste is. Dat fonds is intussen goed voor bijna 550.000 btc, goed voor een waarde van ruim 10 miljard greenback. Het op één na grootste is de Grayscale Ethereum Belief. Dat fonds heeft de laatste 30 dagen 390.000 ether gekocht met een waarde van meer dan 200 miljoen greenback. Die Ethereum Belief is nu goed voor 1,6 miljard greenback.

Toch alweer 2,4procent van de hele marktkapitalisatie van ether. De acht andere fondsen beleggen in waarden als Ripple, Stellar, Zcash en Litecoin maar de grootste daarvan is 10x zo klein als de Ethereum Belief en die tellen dus eigenlijk niet mee. Maar ook voor ether wordt Grayscale dus een belangrijke kracht, die de vraag en dus de koers nog wel eens zou kunnen opdrijven.

Deze week in de Cryptocast

Blockchain-skilled Bas Wisselink heeft een studie gemaakt over het belang van privateness. We gaan dat met hem toepassen op de cryptowereld, met de bitcoin die lang niet zo anoniem is als vroeger werd gedacht, en met de numerous privacycoins die er intussen zijn. Morgenmiddag beschikbaar.

Ethereum-bedenker Vitalik Buterin: leen geen geld om crypto te kopen

Podcaster Peter McCormack leent een halve ton vóór het ontbijt, en koopt er bitcoin mee.

Volgens ‘Shock survey’ verwachten de meeste bitcoininvesteerders helemaal geen winst

Grayscale hamstert nu ook ether

Over de Crypto Replace

Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister stay woensdagochtend rond eight:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt by way of bnr.nl/podcast/cryptocast/, Apple Podcast of Spotify.

About Tom Greenly

Check Also

Bitcoin must reclaim $40,000 or risk plummeting to $20,000, curtailing crypto bull run

Bitcoin bull run final take a look at is the reclamation of $40,000, however losses …

Ethereum Rival NEAR Protocol Rallies 106% As DeFi Gains More Presence

Sensible contracts facilitator and blockchain platform NEAR Protocol has gained 106% within the final month. …