Saturday , September 19 2020
Home / Ethereum / Ethereum worstelt met schaalbaarheid: ‘blockchain is bijna vol’ – LekkerCryptisch

Ethereum worstelt met schaalbaarheid: ‘blockchain is bijna vol’ – LekkerCryptisch


Blockchains worstelen met de strijd tussen schaalbaarheid, veiligheid, en decentralisatie. Met Ethereum 2.zero wordt in die context een nieuw beleid ingezet, maar in de tussentijd blijft het lastig. ‘De blockchain is bijna vol’, waarschuwt Vitalik.

Ethereum

Trilemma

De wisselwerking tussen schaalbaarheid, veiligheid, en de mate van decentraliteit wordt ookwel de blockchain trilemma genoemd. Een zuiver trilemma is een toestand waarin een keuze moet worden gemaakt uit drie gunstige opties waarvan er op één second maar twee mogelijk zijn.

De perfecte blockchain is zo ontworpen dat alledrie de grootheden maximaal tot uiting komen. Maar dat is in de praktijk erg lastig om te bereiken. Dat neemt niet weg dat er allerlei pogingen worden gedaan. Bijvoorbeeld door nieuwe vormen van consensus te introduceren (waaronder de Proof of Stake-varianten), te experimenteren met sharding en sidechains, of de blockgrootte te verhogen.

‘Ethereum bijna vol’

Er wordt al lange tijd gewerkt aan de opvolger van Ethereum. Daarover lees je meer in dit artikel. In de tussentijd moeten bedrijven en andere deelnemers het met het huidige netwerk doen. En die staat volgens Vitalik Buterin op barsten: “Schaalbaarheid is een enorme bottleneck, omdat Ethereum’s blockchain bijna vol is.”

Wat Buterin precies bedoelt is onduidelijk, maar ons vermoeden is dat hij bedoelt dat de blocks nagenoeg vol zitten. Het impact daarvan is dat het gebruik van Ethereum steeds duurder wordt. “Als je een grote organisatie bent, is de redenering: ‘als we van Ethereum gebruik gaan maken, wordt het nóg voller, én moeten we met iedereen de strijd aan gaan voor ruimte voor onze transacties”, vertelt Buterin. “Het is al duur, en dan wordt het nog een veelvoud duurder door ons.”

Veiligheid versus schaalbaarheid

Voor de goede orde: het is dus niet zo dat Ethereum op het punt staat om ermee op te houden. De blockchain draait gewoon door, alleen het gebruik ervan wordt (flink) duurder, zouden veel meer toepassingen erop gebaseerd worden.

“Het grootste probleem met de huidige blockchain is het idee dat alle computer systems alle transacties moeten verifiëren”, vertelt Buterin verder. “Als we kunnen transitioneren naar een netwerk waarin iedere laptop gemiddeld slechts een klein deel van de transacties hoeft te verifiëren, kan het veel beter gaan.”

Hij verwijst daarbij naar de ontwikkelingen aan Ethereum 2.zero. In die context worden zogeheten shard chains als oplossing gezien voor het huidige schaalbaarheidsprobleem. “Gaat dat dan niet ten koste van veiligheid?”, wordt aan Buterin gevraagd. “Ja, we doen wat dat betreft een opoffering, maar redelijk beperkt”, antwoordt hij.

En dat brengt ons terug bij de befaamde blockchain trilemma.


Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met enterprise, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

About Tom Greenly

Check Also

BTC eyes drop to $10,500?

MicroStrategy, a publicly-traded enterprise intel agency, has just lately purchased a further $175 million price …

Bitcoin en Altcoins laten tekenen van opwaartse voortzetting zien – Cryptonews Netherland

De Bitcoin-prijs wint aan kracht en piekte zelfs boven de weerstandszone van $11.000. BTC corrigeert …