Friday , September 18 2020
Home / Ethereum / Transacties die net zo anoniem zijn als cash zijn nu mogelijk op Ethereum – LekkerCryptisch

Transacties die net zo anoniem zijn als cash zijn nu mogelijk op Ethereum – LekkerCryptisch


Nieuw op het Ethereum-netwerk: volledig anonieme transacties. Althans, dat is wat het challenge Twister Cash claimt. Transacties die niets over de waarde onthullen, en geen spoor achterlaten naar eerdere transacties. Het kan, maar het is ingewikkeld.

Ethereum

Mixing service

Transacties met Bitcoin en Ethereum zijn pseudo-anoniem. Op de blockchain explorer staan geen persoonsgegevens, en is onbekend wie achter een transactie zit. Maar als je naam eenmaal gekoppeld is aan een adres, is je hele transactiegeschiedenis te herleiden.

De device Twister Cash is erop gericht om dat privateness-hiaat op te vullen. Dat werkt als volgt:

  1. Je maakt wat ether (ETH) over naar een sensible contract die het in bewaring neemt.
  2. Je genereert bewijs dat de overgemaakte ether van jou is (zero-data proof).
  3. Je geeft een ‘operator’ de opdracht om jouw ether over te maken naar een ontvanger naar wens.

Het is een voorbeeld van een zogeheten mixing service. Als er maar genoeg mensen ether overmaken (stap 1), is het voor speurneuzen zeer lastig om erachter te komen waar je geld naartoe is gegaan (stap three). Dat is de reden dat opsporingsdiensten dit soort instruments offline proberen te halen. Maar Twister Cash is niet offline te halen: er zijn geen servers in beslag te nemen.

Drie waarschuwingen

Allereerst is het goed om hierbij te vermelden dat het om een niet-geauditeerd betaproject gaat. Dat betekent niet alleen dat er bugs in kunnen zitten waardoor je je geld nooit meer terugziet. Ook de werking van de sensible contracts die ETH in bewaring nemen is nog niet gecontroleerd. De mogelijkheid dat daarin achterdeuren zijn verwerkt, is nog niet uitgesloten.

Ten tweede is de mate van anonimiteit volledig afhankelijk van het aantal mensen dat gebruikmaakt van de device. Hoe meer mensen ether overmaken, hoe groter de zogeheten anonimiteitsset. Als er slechts twee mensen in die set zitten, is het vanzelfsprekend relatief eenvoudig om erachter te komen waar je geld naartoe is gegaan.

Ten derde zal je gebruik moeten maken van een zogeheten ‘relayer’ als je de hele cirkel – van storting tot geldopname – anoniem wil blijven. Die relayer is een sensible contract die het versturen van het geld van je overneemt. Voor dat werk houdt het een payment in, waarvan de hoogte ons onbekend is.

Heb je interesse in ontwikkelingen aan en op Ethereum? Aanstaande dinsdag kan je in het Lisk Heart in Utrecht terecht voor een aantal lightning talks die worden gegeven door Ethereum-ontwikkelaars.


Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met enterprise, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

About Tom Greenly

Check Also

Cardano, een commercieel gerund project – BNR Nieuws

Na altcoins als Ethereum, Eos, Tezos, Neo en Komodo is deze keer Cardano aan de …

The $55M Hack That Almost Brought Ethereum Down

Bloomberg Information reporter Mathew Leising’s new ebook “Out of the Ether: The Superb Story of …