Wednesday , November 20 2019
Home / Ethereum / Interview met IBM: ‘Een gesloten blockchain is voor veel bedrijven beter’ – Bitcoin Magazine NL

Interview met IBM: ‘Een gesloten blockchain is voor veel bedrijven beter’ – Bitcoin Magazine NL

Tijdens de Dutch Blockchain Week in Amsterdam spraken we met Frans Kempen. Hij is de man die zich bezig houdt met blockchain in combinatie met de provide chain van techgigant IBM. In dit interview spraken we over verschillende toepassingen van blockchain in de actual world.

Luister je liever naar dit interview? Niet getreurd, onderaan dit artikel is het interview met Frans Kempen in videovorm bijgevoegd.

Wat is het voordeel van het gebruik van blockchain?

“Blockchain is de katalysator voor de digitale transformatie voor veel bedrijven. Het biedt een scala aan nieuwe kansen en mogelijkheden en het verlaagt het kostenplaatje. Je kunt het zien als een gedecentraliseerd transactiesysteem. Wat het web heeft betekend voor de communicatie in de jaren ’90, betekent blockchain voor transacties in onze huidige tijd.”

“Er doen zich dus veel nieuwe kansen voor zoals het tokenizeren van activa. Bedrijven maken gebruik van alle nieuwe ontwikkelingen om op kosten te besparen en de verwerkingstijd van transacties te verkleinen.”

Wat is jullie rol in deze gedecentraliseerde economie?

“We startten zes jaar geleden al om deze technologie te omarmen. We zoeken altijd nieuwe innovaties voor onze klanten zodat zij hier voordelen uit kunnen halen. Op dit second runnen we honderden PoC’s en MvP’s (Proof-of-Idea en Minimal Viable Product, purple.) waarvan er al 20 in productie zijn. Ik kan je een aantal voorbeelden geven.”

“Als je van een afstandje deze ontwikkeling bekijkt, zie je eigenlijk drie domeinen waarin blockchain erg aanwezig is. De eerste is finance, het tweede is buying and selling/provide chain en de derde is het individuele domein voor persoonlijke toepassingen.”

“Het voorbeeld over finance is WeTrade. Dit is een Europees blockchainplatform voor 15 banken waar mkb bedrijven onderling op een eenvoudige manier kunnen ‘transacten’ en handel drijven. Initieel kenden deze bedrijven elkaar niet en met de blockchain is de frictie tussen de sectoren weggehaald.”

“De tweede usecase is in het domein van de provide chain. TradeLens is een undertaking dat twee jaar geleden dwell is gegaan en het is gestart door Maersk. Op het platform is 60% van de markt van de scheepvaart van containers vertegenwoordigd. We hebben een nieuw mannequin ontwikkeld waardoor er  nog veel meer nieuwe verschepers van containers naar het platform komen. ”

“Het voordeel van het platform is dat het kost verlaagd. De kosten van non-transportation van een container is bijna web zo groot als het transporteren zelf. Dit komt van papierwerk, menselijke fouten en problemen tussen verschillende supplychains. Deze kosten kun je met de blockchain weghalen én je krijgt ook nog transparantie in het hele proces.”

“Vertrouwen heeft een kostenplaatje. Als je als bedrijf een entiteit zoals een financial institution of een notaris nodig hebt voor vertrouwen kost dit geld. Als je dit op de blockchain kunt zetten dan zorgt de techniek voor belief. Blockchain is een belief-machine dat kosten weghaalt.”

Om welke getallen gaat het dan, als je spreekt over het reduceren van de kosten?

“Deze information is niet zomaar even voor handen en natuurlijk ook deels vertrouwelijk. Maar we kunnen stellen dat van alle kosten die worden gemaakt is de helft de afkomstig van non-transportation. En hiervan kunnen we weer de helft besparen. Op de wereldwijde scheepvaart is dit een gigantisch bedrag. Maar we moeten dit natuurlijk voor een langere tijd gaan testen voordat we deze getallen naar buiten kunnen brengen.”

Zijn er naast ‘vertrouwen’ en ‘kosten-reductie’ nog enkele andere voordelen waarom jullie blockchain gebruiken?

“Vertrouwen blijft het belangrijkste side. Maar je hebt ook nog een verschil tussen permissioned  en permissionless (of: open) blockchains. De open blockchains hebben een voordeel dat er enorm veel vanuit de communities wordt ontwikkeld om het netwerk te verbeteren, zoals Ethereum en Bitcoin. Het is daarnaast ook nog eens open supply. Het nadeel is dat je niet iedereen op het platform vertrouwd, dus het consensus protocol strikt afgesteld moet zijn. En dat zorgt er weer voor dat de transactiesnelheid laag is.”

“In gesloten blockchains kun je het niveau van vertrouwen verbeteren door mensen op je netwerk toe te laten die je zelf uit kiest. Daardoor kun je je consensus lager instellen en dat zorgt er voor dat je veel meer transacties kunt verwerken. Dan kun je ineens duizenden transacties per seconde verwerken, wat noodzakelijk is voor bedrijven.”

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op Fb, Twitter of Telegram.

Bedankt voor het aanmelden

AvatarAvatar

Of het nu Bitcoin, een blockchain, de DLT technologie of een gedecentraliseerde undertaking is: laat mij er maar over schrijven. Het is alsof je als klein type in de speelgoedwinkel staat. Er is enorm veel over deze ontwikkelingen te schrijven en lezen en je raakt er nooit op uitgekeken!. Op BitcoinMagazine NL en BlockchainStories hou ik je graag op de hoogte van alle nieuwtjes en interessante gebeurtenissen van uit de cryptowereld.

About Tom Greenly

Check Also

Cryptocurrencies price prediction: Bitcoin, Ripple & Ethereum

Bitcoin price replace: BTC/USD grinds in direction of two distinct breakout patterns Bitcoin continues with …

ETH/USD negotiating with resistance at the SMA 20 curve

Transferring Common Convergence/Divergence (MACD) signifies rising bearish momentum. The Elliott Oscillator has had three straight …