Wednesday , June 19 2019
Home / News / Ethereum / ‘Twee mining pools hebben meer dan 50% hashrate Ethereum’ – Blockchain Stories

‘Twee mining pools hebben meer dan 50% hashrate Ethereum’ – Blockchain Stories


Naar aanleiding van de recente 51%-aanvallen op Ethereum Basic (ETC) ging LongHash op onderzoekt uit. Hoe staat de verdeling van de hashrate (simpel gezegd: de computerkracht van het netwerk) ervoor bij de grotere Proof-of-Work (POW) blockchains? Er wordt gekeken naar Bitcoin (BTC), Bitcoin Money (BCH) en Ethereum (ETH). Spoiler: BTC is een stuk decentraler dan de andere twee.
hashrate vergelijkingen eth btc bch

Hahshrates en mining pools

Bij het netwerk van Ethereum zijn er verschillende grote partijen aan het werk om Ethers te vergaren. Maar zoals hyperlinks te zien is op bovenstaand plaatje is de helft verdeeld over twee mining pools genaamd BTC.TOP en BTC.com. Deze pools hebben dus samen het merendeel van de hashrate in handen. Deze twee partijen zijn echter onder te verdelen in tal van andere kleinere miners. Je kunt je namelijk gewoon aanmelden om mee te doen met deze groepen. Het is dus niet zo dat er één centrale partij is die daar de macht in handen heeft. Toch is het wenselijk voor het netwerk als de verhoudingen wat eerlijker verdeeld worden. Bij Ethereum zijn ze druk aan het werk om over te stappen naar een andere mechanisme, dus dan worden dit soort PoW-miners sowieso buitenspel gezet.

Bitcoin doet het beter

Bitcoin is nog altijd de meest waardevolle cryptomunt. Het was de eerste en heeft ook verreweg het finest verdeelde netwerk. De twee grootste partijen (BTC.com en Antpool) hebben ‘maar’ 29% van de hashrate. Niet zo lang geleden hadden BTC.com en Antpool nog meer dan 40% van de markt in handen. Beetje bij beetje lijken de verhouding hier dus steeds beter verdeeld te worden. Gunstig voor het netwerk, need zo is een 51%-aanval bijna onmogelijk.

Problemen bij de kleintjes

Elk netwerk dat kleiner is dan bitcoin loopt gevaar voor een aanval. Wanneer je weinig hashpower nodig hebt om een netwerk ‘over te nemen’ kan het aantrekkelijk zijn voor bepaalde partijen om daadwerkelijk over te gaan op de aanval. Een succesvolle aanval hoeft niet het einde van een undertaking te betekenen, maar het is natuurlijk bijzonder verveland als dit je overkomt. Verschillende blockchains hebben dit al moeten ondervinden. Om af te sluiten hebben we hieronder een rijtje van cryptomunten die dit lot hebben moeten ondergaan:
• Monacoin (MONA)
• Bitcoin Gold (BTG)
• Zencash (ZEN)
• Verge (XVG)
• Litecoin Money (LCC)
• Ethereum Basic (ETC)

 

hashratePoWProof of Work

About Tom Greenly

Check Also

ETH/USD supply at $280 is too strong for bulls

Ethereum value on Monday is buying and selling in optimistic territory with minor beneficial properties …

Gaan we binnenkort met ethereum (ETH) afrekenen bij Amazon? – Bitcoin Magazine NL

Gaan we binnenkort afrekenen met ethereum (ETH) bij Amazon? Een samenwerking tussen crypto betaalprovider CLIC …