Sunday , January 24 2021
Home / Ethereum / Ethereum – DeAandeelhouder.nl

Ethereum – DeAandeelhouder.nl

Redactie –
woensdag, 28 februari 2018

Wat is Ethereum (ETH)

In 2012 komt de medeoprichter van Bitcoin Journal, Vitalik Buterin met een idee. Een platform waar ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties kunnen bouwen. Hij noemt het Ethereum. Buterin publiceert de whitepaper van Ethereum in 2013. Veel ontwikkelaars treden toe tot het group na het lezen van de whitepaper. Om op het mission further gasoline te kunnen geven beginnen Buterin en de andere oprichters  in 2014 een crowdfund campagne. Er wordt ruim $18 miljoen opgehaald. Een jaar later wordt de eerste versie van Ethereum gelanceerd, Frontier.

Ethereum kan zonder te veel intimately te treden vergeleken worden met Home windows. Het is een platform waar andere partijen gedecentraliseerde applicaties op kunnen bouwen door middel van sensible contracts. Wat zijn sensible contracts? Sensible contracts zijn in principe programmeerbare, conditionele contracten. Een simpel voorbeeld van een sensible contract is: Als partij A voldoet aan vooraf opgestelde standards, stuur dan X bedrag naar partij A. Voldoet partij A niet aan de opgestelde standards, doe dan niks. Sinds de lancering is Ethereum uitgegroeid tot een ecosysteem dat explosief is gegroeid. De eigen digitale valuta van het Ethereum netwerk, Ether, staat momenteel op nummer twee in termen van marktkapitalisatie.

De innovatie van Ethereum ligt in het creëren van een platform waar ontwikkelaars door middel van sensible contracts, gedecentraliseerd applicaties kunnen bouwen.

Uitlegvideo over Ethereum

Coin provide en allocatie

Op het second zijn er ongeveer 98 miljoen Ether in omloop. Hoeveel dit er in totaal worden is lastig te zeggen omdat dit niet precies van te voren is vastgesteld. Oprichter Vitalik Buterin stelt dat de voorraad in de nabije toekomst niet ver boven de 100 miljoen zal komen.

Tijdens de ICO van Ethereum in 2015 zijn 72 miljoen Ether gedistribueerd onder investeerders en ontwikkelaars. Sindsdien zijn er nog eens een additionele 25,eight miljoen Ether in beloningen gecreëerd. Deze beloningen zijn voor miners, miners zijn computer systems die de Ethereum blockchain controleren en bijwerken.

Workforce

Momenteel werken er zo 35.000 ontwikkelaars op het Ethereum platform. Dit is inclusief ontwikkelaars van andere projecten die werken op het Ethereum ecosysteem. Hoeveel ontwikkelaars er daadwerkelijk op de infrastructuur zelf werken is lastig te zetten maar er wordt gezegd dat er meer ontwikkelaars aan de Ethereum blockchain werken dan aan welke andere blockchain dan ook. Waaronder enkele van de meest gerespecteerde namen binnen de industrie. Het meest logische voorbeeld is Vitalik Buterin, hij is na Satoshi Nakamoto verreweg de bekendste ontwikkelaar. De 24 jarige rus wordt geprezen voor zijn realistische en idealistische waarden. Buterin was 19 toen hij op het idee kwam van Ethereum dat later zou uitgroeien tot een wereldwijd blockchain platform. Buterin wordt geholpen door onder andere:

 • Gavin Wooden                                                           Medeoprichter
 • Joseph Lubin                                                         Medeoprichter
 • Jeffrey Wilcke                                                        Medeoprichter
 • Ming Chan                                                              CEO (Ethereum Basis)
 •  Alex Leverington                                                  Ontwikkelaar
 •  Vlad Zamfir                                                           Ontwikkelaar
 •  Nick Jonhson                                                        Ontwikkelaar
 •  Karl Floersch                                                        Ontwikkelaar
 •  Virgil Griffith                                                        Ontwikkelaar
 •  Marek Kotewicz                                                    Ontwikkelaar

Partnerships

Voor een succesvolle cryptomunt is het belangrijk veel partnerships af te sluiten. In 2017 is de Enterprise Ethereum Alliance gelanceerd. Dit is een samenwerking tussen corporaties, startups en academici met als doel kennis te delen over Ethereum gerelateerde onderwerpen. In de tussentijd is de EEA uitgegroeid tot een alliantie met meer dan 200 leden waaronder bedrijven als: J.P. Morgan, Microsoft, Deloitte, BP, Cisco en Intel.

Ethereum roadmap

Cryptovaluta publiceren vaak zogenaamde mijlpalen die ze willen behalen: de roadmap. 2018 is voor Ethereum het jaar waarin het platform schaalbaar moet worden. Het platform zit momenteel in de fase genaamd Metropolis.

 1.        Frontier – juli 2015. Eerste lancering van het Ethereum netwerk. Het maakte het mogelijk voor mensen om dApps te bouwen, te experimenten en te minen.
 2.        Homestead – maart 2016. Homestead bracht fundamentele protocol verbeteringen die er voor hebben gezorgd dat toekomstige upgrades makkelijker waren te implementeren.
 3.        Metropolis – oktober 2017. Metropolis is opgedeeld in twee delen, Byzantium en Constantinople. Tot op heden is alleen Byzantium gelanceerd en is er nog geen datum vastgesteld voor             Constantinople. Metropolis heeft als doel Ethereum lichter, sneller en veiliger te maken.
 4.        Serenity – Nog niet gelanceerd. Serenity brengt de meest geanticipeerde vernieuwingen met zich mee. Waaronder de overgang van Proof of Work naar een hybride methodologie Proof of         Work in combinatie met Proof of Stake. Daarnaast de schaalbaarheid oplossingen Plasma en sharding. Plasma is een offchain oplossing vergelijkbaar met Lightning Community van Bitcoin.         Sharding is een onchain oplossing waar veel ontwikkelaars al jaren mee bezig zijn. Het wordt gezien als dé oplossing voor schaalbaarheid problemen.

Concurrentie

Ethereum is het eerste sensible contract platform en heeft daarmee een sterk ‘first mover’ voordeel behaald. De populariteit van soortgelijke platformen is echter sterk gegroeid en er liggen veel concurrenten op de loer. Deze concurrenten worden wel eens ‘Ethereum killers’ genoemd. Voorbeelden van concurrenten zijn: NEO, Ethereum Basic, NEM, EOS, Stratis, Lisk, Waves, Cardano, VeChain en Qtum.

Voordelen Ethereum

 •   Partnerships
 •  427 tokens op Ethereum netwerk
 •  Adoptie
 •  Sterk group
 •  ‘First mover’
 •  Decentraal (21.000 nodes)

Nadelen Ethereum

 • (Nog) niet schaalbaar
 • Veel concurrentie

Ether kopen en verkopen

Ether is de nummer twee cryptocurrency op foundation van marktwaarde (€65 miljard). Deze tweede positie heeft ervoor gezorgd dat de meeste exchanges Ether hebben toegevoegd. Op vrijwel elk platform waar je Bitcoin kunt kopen kan je ook Ether aanschaffen. Dit zijn exchanges en brokers als Bitonic, Litebit, BTCdirect, Anycoindirect, Coinbase en Kraken.

Wallets om Ether te bewaren

Ether bewaar je in een zogeheten pockets. Dit kan je zien als een soort van digitale rekening of portefeuille. Er bestaan vier verschillende soorten wallets, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder enkele voorbeelden

 • Myetherwallet (on-line en paper)
 • Metamask (on-line)
 • Coinbase (on-line)
 • Jaxx (software program)
 • Exodus (software program)
 • Ledger ()
 • Trezor ()

Wil je meer weten over Ethereum? Lees dan hier meer

 

About Tom Greenly

Check Also

ETH/USD Likely to Keep Growing; Price Climbs Above $1200

ETH Price Prediction – January 22 After touching the each day low of $1039, the …

Gaat Grayscale naast Bitcoin en Ethereum, ook Chainlink aanbieden? – BTC Nieuws

Als we de geruchten moeten geloven, is Grayscale Investments bezig met het ontwikkelen en lanceren …